Motorisch Opleiden (BMO)

Breed motorisch opleiden (gericht op de jeugd). Het aanleren van verschillende vaardigheden helpt bij de ontwikkeling van ieder kind. 

Kinderen zijn minder motorisch vaardig dan zo’n 10 jaar geleden. Het beschikken over een breed beweegrepertoire heeft een hoge voorspellende waarde voor blijvende sport- beweegdeelname nu en in de toekomst. De best mogelijke start voor een ‘leven lang met plezier sporten en bewegen’ is kinderen de mogelijkheid bieden meerdere sporten en spelvormen te beoefenen, waarbinnen tal van beweegvormen aan de orde komen.

Te vroege specialisatie kan er voor zorgen dat iemand vaker blessures heeft, minder plezier beleeft aan sport en bewegen en eerder stopt. Daarmee verliezen we een belangrijke kracht van sport waarbinnen naast beweegvaardigheden ook andere vaardigheden worden geleerd zoals ‘leren grenzen te verleggen’, ‘omgaan met winst en verlies’, ‘teleurstellingen verwerken’ en ‘samenwerken’. Reeds op jonge leeftijd – dat wil zeggen onder de7 jaar – ontwikkelen kinderen tal van fundamentele bewegingsvaardigheden. Bijvoorbeeld de locomotorische vaardigheden – kruipen, rennen en ontwijken – stabiliteitsvaardigheden – balans, draaien en zwaaien – en manipulatieve vaardigheden, zoals grijpen, slaan, schoppen en vangen.

Er zijn een aantal aanbieders die een programma verzorgen dat bijdraagt aan een brede motorische ontwikkeling. We noemen er hier de 3 die ook in Apeldoorn gebruikt worden, maar er zijn er nog meer. Je kan contact opnemen met de met de Verenigingsondersteuners(link invoegen naar verenigingsondersteuning). Zij zoeken graag met jullie naar de voor jullie best passende aanbieders.

Athletics Skills Model (ASM)

Het ASM is een praktisch en wetenschappelijk onderbouwd ontwikkelingsmodel voor alle bewegers. De unieke structuur brengt kwaliteit in een veelzijdige ontwikkeling. Dit zorgt voor betere prestaties, minder blessures, meer creativiteit en meer plezier!

De huidige jeugd en volwassenen zijn aanzienlijk minder fit en motorisch vaardig dan voorheen. Zij missen het plezier in bewegen. Het ASM geeft een andere betekenis aan beweegarmoede: We bewegen niet alleen te weinig, maar vaak ook te eenzijdig.

Studies laten zien dat (top)sporters in hun jeugd vaak veel verschillende sporten hebben gedaan en daar hun voordeel uit halen voor hun prestaties. Deze variatie verkleint ook de kans op blessures en draagt bij aan een leven lang gezond bewegen.

Bekijk meer informatie op de pagina van Athletics Skills Model: ASM

Sportspeeltuin

De sportspeeltuin bouwt verder op het nijntje beweegdiploma en voegt daar elementen van de specifieke sport aan toe zonder het breed motorische opleiden uit het oog te verliezen. Op jonge leeftijd is het cruciaal voor kinderen om kennis te laten maken veel beweegvormen. Zo wordt de motoriek optimaal ontwikkeld en plezier in bewegen gestimuleerd.

Tijdens een uurtje sportspeeltuin komt alles aan bod: klimmen, klauteren, gooien, vangen, balanceren, loopvormen, mikken en nog veel meer. Dat alles in een ongedwongen sfeer

Bijna elke sportbond heeft wel een Sportspeeltuin of vergelijkbaar product. In Apeldoorn is SV Dynamo een voorloper/early adapater op het gebied van de Sportspeeltuin en werkt samen met Sportservice voor het opzetten van Sportspeeltuinen bij andere verenigingen.

De verenigingsondersteuners hebben contacten met sportbonden en sportverenigingen die al een Sportspeeltuin hebben en helpen jullie als sportvereniging graag op weg met het opzetten van een Sportspeeltuin. Een mooie samenwerking op het gebied van kennis en ervaring om de kans op beweegachterstand bij jonge kinderen te verkleinen. Dit is één van de speerpunten van het Apeldoornse Sport & Beweegakkoord en daar werkt Sportservice graag aan mee!