Inclusief- en Uniek sporten

Alle inwoners van gemeente Apeldoorn moeten op een voor hen passende wijze, met plezier hun vrije tijd kunnen invullen met sport en bewegen. Dit is helaas nog niet direct voor iedereen vanzelfsprekend. Dat kan en moet anders. Sporten en bewegen moet voor iedereen toegankelijk zijn. Juist ook voor de kwetsbaardere doelgroepen die er in onze gemeente zijn. En daar zetten wij ons vanuit Sportservice dan ook voor in. Hieronder vindt u per doelgroep wat er gedaan wordt voor doelgroepen rondom inclusief- en uniek sporten.

Aanspreekpunt Apeldoorn

Sinds 1 september 2021 ben ik, Remke Halma, de nieuwe contactpersoon Uniek Sporten Apeldoorn. Op de maandag, dinsdagochtend en donderdagmiddag ben ik bereikbaar voor alles wat met sporten met een beperking in Apeldoorn te maken heeft. Daarnaast ben ik op de andere dagen werkzaam als vakleerkracht bewegingsonderwijs bij de Diamant de Beemte. Ook ben ik voor sportservice werkzaam als coördinator Club Extra, MRT en Sport Mix en als bewegingsconsulent inclusief sporten. Daarnaast ben ik aangesloten bij het platform sporten met een beperking Apeldoorn vanuit mijn rol binnen Uniek Sporten. 

Heb je vragen over sporten met een beperking in de gemeente Apeldoorn? Neem dan contact met op met:

Remke Halma
Contactpersoon sporten met een beperking in de gemeente Apeldoorn
Werkdagen: maandag, dinsdagochtend en donderdagmiddag
06 22 61 65 42
apeldoorn@unieksporten.nl

Voor sporters

Op de pagina voor sporters vind je sportadvies; informatie over sporten en een handige sportzoeker. Maar ook vind je informatie over de financiën rondom sporten, vervoer, sportmaatjes en over topsport. Als je je op de website aanmeldt, komen er nog meer mogelijkheden tot je beschikking. Je kunt bijvoorbeeld accommodaties beoordelen op gebruikersgemak, contact zoeken met andere sporters en ervaringen delen over een bepaald aanbod of een bepaalde aanbieder. Ook kun je via de site een sporthulpmiddel lenen of aanschaffen. 

Voor aanbieders

Op de pagina voor aanbieders kun je een stappenplan vinden op de website. Je kunt meer lezen over het financieren van aangepast sportaanbod, over accommodatieadvies en over hoe en waar je vrijwilligers kunt werven en bijscholen voor jouw specifieke doelgroep. Ook vind je er communicatie- en promotieadvies en lees je over de ondersteuning die de sportbond je kan bieden. Als je jezelf op de site aanmeldt als aanbieder, kun je jouw sportaanbod laten vermelden op de Uniek Sporten site.

Ontmoetingsplekken

Ik ben Michèle Seton, sport- en beweegconsulent voor de ontmoetingsplekken. Ik ondersteun de basisontmoetingsplekken bij het opzetten van passende beweegactiviteiten. Hierbij richt ik me voornamelijk
op het organiseren van activiteiten die laagdrempelig zijn voor mensen die weinig bewegen.

Veel sportverenigingen hebben een beweegaanbod voor senioren en ook bij de ontmoetingsplekken kunnen senioren terecht voor laagdrempelige beweegactiviteiten. Toch is er een grote groep mensen die de weg naar dit beweegaanbod niet weet te vinden of waarvoor de drempel om er aan deel te nemen te hoog is.

Voorbeelden van laagdrempelige activiteiten bij de ontmoetingsplekken

  1. Bewegen tijdens sociale activiteiten. Maak bewegen nog laagdrempeliger door het aan te bieden tijdens een koffieochtend of een eettafel.
    Doel: mensen bereiken die niet naar een aparte beweegactiviteit gaan.
    Tip: kies een vast moment op de dag voor een beweegactiviteit.
    Hulpmiddelen: beweegbox, beweegposter, Nederland in beweging.
  1. Nieuw beweegaanbod opstarten bij of met als uitvalsbasis de ontmoetingsplek.
    Voorbeelden: wandelfitgroep, GoldenSports, bootcamp enz.
  1. Mensen kennis laten maken met bestaand beweegaanbod bij verenigingen of bij de ontmoetingsplekken
    Doel: drempels wegnemen voor mensen die wel willen bewegen maar om
    verschillende redenen de stap niet zetten.
    Tip: door ze in een vertrouwde omgeving kennis te laten maken met
    verschillende manieren van bewegen en ze te informeren over wat het ze
    op kan leveren.
    Wat kan de beweegconsulent voor de ontmoetingsplek betekenen: adviseren en meedenken, kennis
    overdragen, een activiteit opstarten, vrijwilligers begeleiden, materialen uitlenen, sportkennismakingslessen of een informatiebijeenkomst organiseren.

Meer informatie?

Michèle Seton
Sport -en Beweegconsulent (ontmoetingsplekken)
Werkdagen: maandag, dinsdag en donderdag
06 83 50 28 80

mseton@accres.nl

Life Goals Apeldoorn

Life Goals Apeldoorn wil bijdragen aan een stad waar iedereen kan sporten onder een (veilig) dak. In welke situatie je ook zit, sport kan net het vonkje van positieve energie zijn. 

Voor kwetsbare mensen is het vinden van aansluiting bij een reguliere sportvereniging vaak een brug te ver. Veelal liggen sociale, financiële, fysieke of emotionele barrières hieraan ten grondslag. Door middel van het Life Goals programma creëren we duurzaam sportaanbod voor kwetsbare mensen in een veilige omgeving. 

Life Goals Apeldoorn is een netwerk van organisaties met zorginstellingen, sportaanbieders, sportverenigingen en vrijwilligers. Allen gebruiken zij de Life Goals methodiek waarbij sport- en bewegingsactiviteiten mensen in beweging brengen en helpen om op een duurzame manier meer structuur in het leven te krijgen. Sport (bij een vereniging en/of sportaanbieder) kan het vonkje zijn, de inspiratie om het leven weer op te pakken. 

Aan de basis van Life Goals Apeldoorn staat een door Life Goals Nederland opgeleide coördinator. De Life Goals coördinator fungeert in de desbetreffende gemeente als centraal aanspreekpunt voor het sportaanbod voor kwetsbare mensen. Het is aan hem of haar de taak om partijen met elkaar te verbinden en te overtuigen van de kracht van sport. De eerste stappen die de coördinator heeft gezet is het creëren van een lokale coalitie. De lokale coalitie maakt zich gezamenlijk sterk voor het creëren van sport en bewegen in het sociale domein. 

MOVE TO INSPIRE, INSPIRE TO MOVE!

Dankzij het netwerk wordt er sportaanbod gecreëerd voor mensen waarvoor het reguliere sport- en beweegaanbod vaak niet toegankelijk is. Het sport- en beweegaanbod bestaat op dit moment uit voetbal, hardlopen, wandelen en kickboksen.

Bekijk meer informatie op de pagina van Life Goals Apeldoorn.

LHBTI

Vanuit het sport- en beweegakkoord zijn we bezig met de volgende onderwerpen voor de LHBTI doelgroep: 

  • Inclusieve communicatie, waarbij we voorlichting geven in brede zin.
  • We ondersteunen verenigingen hoe om te gaan met inclusief handelen
  • We liften mee op campagnes van NOC*NSF en centrum veilige sport, bijvoorbeeld de campagne: ‘Ik heb het in me, jij ook?’

Migranten

Vanuit het sport- en beweegakkoord zijn we bezig met de volgende onderwerpen voor de migranten doelgroep: 

  • Inclusieve communicatie, waarbij we letten op taal, informatie die simpel is voor migranten en begeleiding
  • Sporten bij het COA/AZC
  • Zichtbaarheid en aanbod van verenigingen en sportaanbieders vergroten 

Sport en Bewegen voor iedereen

Sport en bewegen is niet voor iedereen financieel haalbaar. Dat kan verschillende redeneren hebben. Op deze site kun je vinden wat er te doen is op sport- en beweeggebied in de gemeente Apeldoorn voor een lager tarief. Ook vindt je onder het kopje financiën (link invoegen naar financiën) op deze site wat de mogelijkheden zijn als u weinig financiële middelen heeft om te sporten en bewegen. 

Heb je vragen over, Life Goals, LHTBI, migranten, of sporten & Financiën? Neem dan contact op met:

Remke Halma
Sport -en Beweegconsulent (inclusief sporten)
Werkdagen: maandag, dinsdagochtend en donderdagmiddag
06 22 61 65 42
Rhalma@accres.nl